tag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post2827983150492547229..comments2023-12-24T17:29:59.286+02:00Comments on Siskot kokkaa: Vohveleita ja mietteitä vegaaniruuasta: Alpro:n soijamaitonäyteNellehttp://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-61902730346017612382010-07-18T19:21:47.308+03:002010-07-18T19:21:47.308+03:00mun oikeastaan kaikki ruuat on usein vegaaniasia i...mun oikeastaan kaikki ruuat on usein vegaaniasia ilman mitään yrittämistä koska en ole edes kasvissyöjä mutta syön niin usein pastaa ja kasviksia niin ei siihen mitään eläin juttuja tarvita.. enkä myöskään ikinä käytä noita soijajuttujakaan. kermakin on nykyään musta lähinä helppo juttu tehdä kaikesta hyvää(pikkukiviä ja riittävästi kermaa niin kuka vaan syö) ja piilottaa itse kasvisten maku niin en sitäkään käytä. korvausjuttuja en ole ikinä edes yrittänyt tai maistanut edes soijamaitoa.. soijajugurtti oli riittävän hirvittävää.<br /><br />liittykö tää nyt mihinkään.. ehkä sillain että musta on vaan helpompaa tehdä vegaanista kuin liharuokaaaleksihttps://www.blogger.com/profile/12553982321454916463noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-7232714266082731032010-07-16T08:24:28.529+03:002010-07-16T08:24:28.529+03:00Elina: niin, omantuntonsa mukaanhan sitä jokainen ...Elina: niin, omantuntonsa mukaanhan sitä jokainen ruokaa tekee. Tämän haasteen puitteissa näemmä törmää vaan kaikelnaiseen :) Hetkittäin tuntuu siltä että taidan mennä siitä mistä aita on matalin ;) Mutta kohta tulee lomakin ja ehtii vähän miettiä makuja ja kokonaisuuksia - sillä sitähän teen tavallistakin ruokaa laittaessani. <br /><br /><br />Pinea ja yaelian: minulle tottumattomana kyllä tökkää se tofun maku. Olen vain kerran elämässäni syönyt oikein hyvää tofua jossa oli herkullinen pähkinäinen maku ihan tofuna: se oli stokkan tofusalaatissa jota joskus 2000 -luvun sinkkuvuosina raahasin kotiin illalliseksi itselleni. Soijatuottaja kuitenkin lopetti joskus 2004 tms, enkä sen jälkeen ole oikein innostunut ko. tuotteesta, mutta se johtuu siitä mausta. Mutta: ei kaikesta ole pakko tykätä tetysti - enhän minä pidä myöskään graavilohesta; se on jotenkin helposti liian suolaista. <br /><br />Anonyymi: Kiitos linkeistä, tosiaan hyvännäköisiä! Tuosta pavut & linssit - lähtökohdasta vähän tuumasinkin, että lähdettävä on. Niiden kanssa ainakin pärjään. Tuo tofu kiinostaa lähinnä kuriositeettina ja aika yllättävää keskustelua sen ympärille tässä on kerääntynyt - tosi mielenkiintoista! <br /><br />Haluan yhdistää ateriaan tekstuureja, värejä ja erilaisia raaka-aineita; koska minusta se hyvä ruoka tulee paitsi mauista, myös siitä ettäruoka on hyvän tuntuista syödä. Pääruuan lisäke on jo harkinnassa, samoin alkupala. Mutta proteiinilähde ja sen muoto on auki eikä jälkiruuasta ole vielä käsitystä. Mutta eiköhän niihinkin päästä ajan kanssa;)Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-54782116700891546092010-07-16T07:28:00.366+03:002010-07-16T07:28:00.366+03:00"Minusta suurin dilemma vegaanisen ruuan kokk..."Minusta suurin dilemma vegaanisen ruuan kokkaamiseen liittyy siis siihen, että minusta sen ruuan tulisi olla hyvää ihan sellaisenaan. Sen ei tulisi olla kopio jostain muusta, jota ruoka ei kuitenkaan ole."<br /><br />Unohda siis soijamaito ja lihankorvikkeet, ja lähde liikkeelle pavuista, linsseistä, tofusta, kauden vihanneksista ja hyvästä maustearsenaalista. Eivät vegaanit syö "korvikeruokaa" (samaan tapaan kuin pähkinäallergiset eivät syö "korvikeruokaa", jonka valmistamisessa lähdetään liikkeelle siitä, miten korvata pähkinä ruoassa). <br /><br />Vegaaninen ruoka on hyvää ihan sellaisenaan, ilman soijarouhettakin ja maidonkorvikkeita, ja myös vegaani syö silmillään (katso esim. http://bittersweetblog.wordpress.com/ ja http://www.vegalicious.org/).Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-71554121422524122152010-07-15T15:06:01.512+03:002010-07-15T15:06:01.512+03:00Yaelian, tarkoitin lähinnä niitä Suomessa myytäviä...Yaelian, tarkoitin lähinnä niitä Suomessa myytäviä muoviinpakattuja tofuja. Olen maistanut niitä, eivätkä ne ainakaan minusta ole olleet hyviä... Muuten olen kyllä suuri tofun ystävä, ja minusta on vain sääli, että tofuna myydään jotakin mikä ei sitä ole. <br /><br />Ehkä Israelista saa parempaa tofua? Pariisista olen ainakin löytänyt, korealaiskaupasta. (Ja niin, syödäänhän meilläkin tofu esim. soijakastikkeen kanssa, ei pelkällään, tavallaan marinoimistahan sekin on.)pineahttps://www.blogger.com/profile/10318849526065560488noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-67281614582807021742010-07-15T12:53:39.526+03:002010-07-15T12:53:39.526+03:00Pinea,ei se maistu pahalta,mutta se taas maistuu ä...Pinea,ei se maistu pahalta,mutta se taas maistuu älyttömän hyvältä tuon marinaadin kanssa.Minä ja koirani syömme usein tofua ihan noinkin.Jaelhttps://www.blogger.com/profile/12807233749131057341noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-27163130594167980862010-07-15T12:24:22.328+03:002010-07-15T12:24:22.328+03:00Olen Krisun kanssa samoilla linjoilla...
Ja jos...Olen Krisun kanssa samoilla linjoilla... <br /><br /> Ja jos tofu maistuu niin pahalta, että sitä pitää marinoida erilaisissa liemissä ja lisäillä savuaromia, ei kaikki ole oikein kunnossa. Muoviin pakattu kuukausia säilyvä tofu on tosi kaukana alkuperäisestä hyvästä tofusta...pineahttps://www.blogger.com/profile/10318849526065560488noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-8412932375803207062010-07-14T20:44:57.644+03:002010-07-14T20:44:57.644+03:00Nelle, vaikka pidänkin blogini ruoat ötökättöminä,...Nelle, vaikka pidänkin blogini ruoat ötökättöminä, niin myös minun mielestäni mehiläistuotteiden (ja muidenkin ötökkätuotteiden) "käyttökielto" on aika järjetön; en ole keksinyt mitään järkevää perustetta sille, miksei hyönteisperäisiä tuotteita voisi käyttää, ja sen takia syönkin hunajaa ja esimerkiksi karmiinia.Elinahttp://www.chocochili.net/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-374405586392393812010-07-14T20:04:44.279+03:002010-07-14T20:04:44.279+03:00Mari: tuo mitä sanot työpaikkaruokalan kastikkeist...Mari: tuo mitä sanot työpaikkaruokalan kastikkeista menee hyvin minun järkeeni, eihän se paksu ruskea kastike tuo mitenkään esiin sitä kasvispihvin parasta makua;) Minä tarjoaisin varmaan vaan tsatzikia sellaisen kanssa. <br /><br />Enkä minä varsinaisesti stresaa ruuan laittamisesta sinulle, mutta ajattelin että voisin opetella jotain uuttakin kun tämöinen mahdollisuus tarjoutui. Olen kumminkin ruuan suhteen utelias luonne. Joskin, nyt selattuani noita vegereseptejä täytyy tunnustaa, että hurjasti on opittavaa. <br /><br />Avs: hyvn linkin heitit, kiitos! :) Selailinkin sieltä hauskoja ideoita. Joihinkin ruoka-aineisiin pitääpyytää käännösapua V:ltä ;) <br /><br />Yaelian, eli tavallaan tuossa ideassa on sama kuvio kuin tahmahännissä; madinadi redusoidaan proteiinin päälle ja se maustaa koko komeuden. Ihan toimivan tuntuinen idea. <br /><br />Krisu: ohhoh, olipas siinä tietopläjätsystä kerrakseen. Tuo soijan arvostelu terveydelliselytä kannalta negatiivisesti oli minulle ihan uutta. <br /><br />En toistaiseksi ole onnistunut saamaan tofusta niin hyvää kuin toivoisin. Enkä oikein usko, että saan aiakiseksi V:n tuomion kestävää tofuruokaa. Onneksi tuohon vegaaniateriaankin kelpaavat pavut, linssit ja muut proteiinilähteet. Ei ole ihan pakko sen soijan kanssa taistella. Tälläisellä lyhyellä perehtymisellä kyllä tuntuu, että vaikka kuinka mielenkiintoinen projekti onkin, ei minusta kyllä vegaania tule. <br /><br />Esim. hunajan käyttökielto eettisistä syistä on tälläiselle myös mehiläisiä tarhassa hoitaneelle ihmiselle täysin järjettömän oloinen sääntö. Mehiläistarhat edistävät kasvien pölyttymistä ja siten luonnon monimuotoisuutta. Myös se hunajan tilalle annettu sokerimassa on käsitykseni mukaan jopa hunajaa parempaa ravintoa mehiläiselle. Se kun ei kiteydy samaan tapaan kuin käsittelemätön hunaja, niin mehiläisillä on riittävästi ravintoa talven yli selviämiseen. <br /><br />Mutta mielenkiintoinen kokeilu tästä tulee ja minusta on tosi hyödyllistä oppia jotain noista vegaanisistakin ohjeista: kaikki hyvä kannattaa säilyttää ja tehdä uudelleenkin :)Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-78549777973311521722010-07-14T12:16:18.354+03:002010-07-14T12:16:18.354+03:00Kiva lukea minunkin, lihansyöjän, näitä pohdintoja...Kiva lukea minunkin, lihansyöjän, näitä pohdintoja. Nyt vaan on niin, että olen niin soijavastainen henkilö kuin ikinä olla voi. Tapa, miten länsimaalaiset käyttävät soijaa - kaikki suikaleet ja rouheet ja maidot- herättää suurta kummastusta esim. kiinalaisissa. Aasiassa käytetään vain fermentoitua soijaa ja tofua. Nämä muut tofun valmistuksessa syntyvät osat, kuten rouheet syötetään sioille, eivät ole ihmisen syötäväksi kelpaavia. Ruokateollisuus, on löytänyt hyvin tuottavan markkinaraon. Soija on "erinomaisella katteella myytyä rehua hyväuskoisille" nimim. Nikomakhos.<br />Linkki keskusteluun-loppu jo ihan hifistelyä!- tässä: <br />http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=1&t=36665<br />Olen myös sitä mieltä, että kukin syö mitä itse tykkää ja minä en koske soijaan, sen syönnillä ei maailmaa pelasteta. IMHO. :)Krisuhttp://krisuh.wordpress.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-8918628407396082612010-07-14T09:35:14.857+03:002010-07-14T09:35:14.857+03:00Hups,hunaja ei olekaan vegaanista,joten sen voi ko...Hups,hunaja ei olekaan vegaanista,joten sen voi korvata jollain muulla makeutusaineella....Jaelhttps://www.blogger.com/profile/12807233749131057341noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-54468596703844788422010-07-14T09:34:37.235+03:002010-07-14T09:34:37.235+03:00Tuosta tofusta,oma herkkuni siitä on se,kun se pal...Tuosta tofusta,oma herkkuni siitä on se,kun se pala leikataan paksuiksi paloiksi,pistetään pussiin,päälle marinointikastiketta (mulla eilen soijakastiketta, savuaromia,hunajaa,mustapippuria,aurinkokuivattua chiliä,makeaa chilikastiketta,kylmäpuristettua rypsiöljyä)Palat laitetaan uunipellille ja kastike kaadetaan päälle. Annetaan olla 200 asteessa puolisen tuntia tai kunnes kastike on kuivunut kokoon,käännellään paloja kerran paiston aikana.Annetaan jäähtyä ja leikataan ohuiksi paloiksi.On erinomaisen hyvää sekä kylmänä että lämpimänäJaelhttps://www.blogger.com/profile/12807233749131057341noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-90218812052051986282010-07-14T09:31:27.277+03:002010-07-14T09:31:27.277+03:00MIelenkiintoinen postaus. Kuten mainitsit,makuun t...MIelenkiintoinen postaus. Kuten mainitsit,makuun tottuu.Kun olin täysin vegaani (ja jonkun aikaa vielä raw vegan)en lainkaan kaivannut maitotuotteita. Nykyään syön juustoja silloin tällöin, etupäässä vuohenjuustoja, mutta maito on sellainen,mikä vaan ei tunnu hyvältä,sen verran olen tottunut soijamaitoon ja pähkinämaitoihin. Mielenkiintoista lukea sitten mitä kokkailit Marille...Jaelhttps://www.blogger.com/profile/12807233749131057341noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-1265042205311342192010-07-14T09:13:04.067+03:002010-07-14T09:13:04.067+03:00Ja vielä tuli mieleen, että katsopa What the hell ...Ja vielä tuli mieleen, että katsopa <a href="http://veganmenu.blogspot.com/" rel="nofollow">What the hell does a vegan eat anyway</a>.<br /><br />Välillä nuo näkyvät käyttävän jotakin juustonkorvikkeita tms. outoja aineita ja jotkut ruoat on tehty raakaravintona käyttämällä jotain kuivuria, mutta melko monet näyttävät varsin sekasyöjäyhteensopivilta.avsnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-68248542525954540492010-07-14T09:01:44.430+03:002010-07-14T09:01:44.430+03:00Jos tarkoitat tuossa yllä maitohappokapseleilla ni...Jos tarkoitat tuossa yllä maitohappokapseleilla niitä erilaisia probioottiravintolisiä, ainoa löytämäni, jossa ei ole liivatekuorta, on <a href="http://www.vitabalans.com/fi2.php?k=4063" rel="nofollow">Lacto-Seven</a>. Se tosin on pilleri, joten se pitäisi varmaan jauhaa.avsnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-43412158675691892262010-07-14T08:09:36.892+03:002010-07-14T08:09:36.892+03:00Hyvä postaus!
Oma makuni on todellakin muuttunut ...Hyvä postaus!<br /><br />Oma makuni on todellakin muuttunut sitten sekasyöjäaikojeni. Meinaan oksentaa, jos työpaikkaruokalassamme on tarjolla esimerkiksi kasvispihvejä jossain lämpimässä ruskeassa kastikkeessa, kun taas nuorempana rakastin sellaisia soosseja yli kaiken. Nykyään tällaiset samankaltaiset lihalle ensisijaisesti tarkoitetut kastikkeet ovat mauttomia, tympeitä ja niistä jää ällö rasvainen jälkimaku. En myöskään muista kokeneeni vuosiin annoskateutta liha-aterioita kohtaan, sillä osaan jo kuvitella sen tympeän, rasvaisen ja suolaisen maun, minkä muistan esimerkiksi kebabista, makkaroista ja ranskalaisten kanssa tarjotuista pihveistä. Vaikka kyllähän minä lapsena niitä rakastin.<br /><br />Nykyään arvostan ruuassa raikkautta, makujen monivivahteisuuttaja toisaalta taas pelkistettyjäkin makuja. Meillä ei lapsuudessa käytetty juurikaan esimerkiksi valkosipulia, chiliä ja vahvoja yrttejä, koska haluttiin, että liha on se päämaku. Nykyään niillä saa minut huumaantumaan herkästi (tämän voi tulkita myös vinkkinä ;)) <br /><br />Soijamaidolle muuten todellakin löytyy paikkansa. Itseltäni on aina purkki kaurapuuroa varten. Maito maistuu siinäkin jotenkin niin tympeältä.<br /><br />Ja komppaan Elinaa, en minäkään käytä soijaa lihan korvikkeena, vaan omana raaka-aineena. Mäkätän aiheesta myös harvinaisen usein T:lle, joka viimeeksi eilen hämmästeli Kiskolan Tofukeittokirjaa lueskellessaan, että miksi kukaan yhdistäisi tofun ja lihan, kun "tofuhan on lihan korvike". Ei se ole. Sitä vain alettiin aikoinaan markkinoimaan sellaisena suomalaisille ja nyt menee varmaan parikin sukupolvea ennen kuin tähän asenteeseen saadaan muutos. Ja siksi myös kannatan koulujen kasvisruokapäiviä: auttaisi kehitystä, jos kaikki söisivät toisinaan tofua, eivätkä vain kasvissyöjät.<br /><br />Eikä muuten mitään paineita sitten aterian suhteen! Tätä blogia vuoden verran lukeneena en usko, että makumme loppupeleissä eroaa hirveästi toisistaan. Ainakin sen verran kuola kielellä olen reseptejäsi lukenut ja kadehtinut taitoasi yhdistää niin epätyypillisesti makuja :). Eli luotto on korkealla!Marihttp://kurpitsamoska.livejournal.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-18076531331200066772010-07-14T07:56:22.101+03:002010-07-14T07:56:22.101+03:00Elina: niin varmaan saisi: esimerkiksi tofu on min...Elina: niin varmaan saisi: esimerkiksi tofu on minulle vähän sellainen haasteellinen raaka-aine; minusta olisi joskus kiva käyttää sitä, mutten oikein osaa marinoida sitä tavalla, joka maistuisi sekasyöjillekin. <br /><br />Ja nimenomaan uskon, että osittain tämä johtuu soijan ominaismausta. Makuaisti muuttuu ja tottuu ajan myötä, ehkäpä "korvaaminen" sellaiseksi miellettynä jää vegaanilta pois. Mutta miten tuottaa miellyttäviä, omanlaisiaan makuelämyksiä vegaaniruuasta sekasyöjille niin, että tottumatonkin makuaisti kokisi ne miellyttävinä, omina ruokinaan. Siihen saa kyllä antaa vinkkejä. :) <br /><br />Kun olin lapsi meillä tehtiin sen marjapiirakan kaltaista mustikkapiirakkaa kermaviilillä ja samantyyppisen pohjan päälle rusinoilla (ja sitruunan kuorella?) maustettua rahkapiirakkaa. Ihan riippuen oliko mustikoita vai rahkaa saatavilla :) Toki mummo tapaa tehdä välillä mustikka- ja rahkapiirasta myös pullataikinapohjaan, mutta äiti teki molempia. <br /><br />(mental note: pitääkin pyytää joskus äidiltä ohje)<br /><br />Äidin rahka/mustikkapiiraassa pohja on kyllä ehkä vähän paksumpi kuin ihan mainion näköisessä soijapiiraassasi.Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-32901420406060303172010-07-14T06:33:37.990+03:002010-07-14T06:33:37.990+03:00Mielenkiintoista pohdintaa vegaaniruoasta! Tästä s...Mielenkiintoista pohdintaa vegaaniruoasta! Tästä saisi kyllä jutun juurta Chocochiliinkin... <br />Tuo "rahkapiirakka" ei muuten ole tarkoitettu imitioimaan rahkapiirakkaa - se kulkee ainakin meillä nimellä (soija)jogurttipiirakka ja sitä syödään siksi, että se on superhelppo tehdä ja maistuu hyvältä. Meillä ei ainakaan kotona koskaan syöty rahkapiirakkaa tähän tyyliin, vaan aina pullapohjaan tehtynä ja rusinoilla. <br /><br />Olen ollut niin pitkään vegaani, ettei keittiössäni erityisesti enää korvata tuotteita toisilla. Tofu, soijarouhe, soijamaito ja kaurakerma on ihan normijuttuja - ihan siinä missä lehmänmaito tai sianliha muille.Elinahttp://www.chocochili.net/noreply@blogger.com