tag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post1808166682515403571..comments2023-12-24T17:29:59.286+02:00Comments on Siskot kokkaa: Pääsiäismunia molekyyliköksäyksenä eli 68 asteen muniaNellehttp://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-53225279670791518512010-04-18T18:21:16.692+03:002010-04-18T18:21:16.692+03:00Joo, hieno keskustelu & hyvä yhteenveto. Täyd...Joo, hieno keskustelu & hyvä yhteenveto. Täydellisesti samaa mieltä:-)Anuhttps://www.blogger.com/profile/02924303102903549678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-2523772029342064772010-04-18T11:54:34.901+03:002010-04-18T11:54:34.901+03:00Tästähän herkesi hyvä keskustelu;)
Sanoin alkupe...Tästähän herkesi hyvä keskustelu;) <br /><br />Sanoin alkuperäisen kommenttini ihan sillä, että koin tässä olevan tietyn tyyppistä systemaattista ja matemaattis-luonnontieteellistä ajattelua enemmän, kuin keskimääräisesä postauksessani. :) <br /><br />Koulussa aina korostettiin, että koko harjoituksen tarkoitus on paitsi opettaa enemmän tietoa, myös antaa valmiudet jäsentää ja ajatella asioita tietyllä tavalla. <br /><br />Tätä kokkausta tehdessäni kyllä koin, että siitä matemaattis-luonnontieteellisestä pohjasta ja tavasta ajatella oli hyötyä - siitä tämä termin käyttö :) <br /><br />Minusta on kumminkin tärkeää muistaa, että esimerkiksi H. Blumenthalilla ei ole insinöörin tai kemistin papereita alla, mutta hänellä on luovuutta, systemaattinen tapa ajatella ja halu ymmärtää asioita syy ja seurausuhteellisina prosesseina. Näillä avuillaan hän on saanut jännittäviä asioita aikaan. Minulle tuo kaikki vaan assosioitui tietynlaiseen ajatukselliseen insinööriyteen mittareineen ja teorioineen.<br /><br />Mitä termiä tuosta sitten haluaakin käyttää, niin minusta on mukavaa kun asioita pystyy ymmärtämään muutenkin kuin temppujen sarjoina ja kysymään: Miksi? :)Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-62915505335297536942010-04-18T11:31:09.997+03:002010-04-18T11:31:09.997+03:00Joo, saatamme puhua Arin kanssa samasta asiasta hi...Joo, saatamme puhua Arin kanssa samasta asiasta hiukan eri sanoin. Jos "insinööritieteet" on synonyymi "luonnontieteille", niin sitten tarkoitamme samaa asiaa. Siis, että edetään polkua "Havainto->Hypoteesi->Hypoteesin testaus kokeellisesti->Uusi tieto->Tiedon soveltaminen käytäntöön", eikä esimerkiksi polkua "Kokeillaan->Epäonnistutaan->Kokeillaan jotakin muuta->Onnistutaan->Tehdään jatkossakin aina näin ja kerrotaan kaikille muillekin, että näin kuuluu aina tehdä". <br />Koska ruoanlaittoon liittyy teknisen osaamisen lisäksi myös muita ulottuvuuksia (tunne, esteettisyys, sosiaaliset suhteet), olen ajatellut, että termi "insonööritieteet" antaa vähän turhan suppean kuvan ruoanlaitosta, vaikka se pohjaisikin teoreettiseen tietoon.<br />Miksei molekyylikokkauksella saisi myös äijäruokaa? Esimerkiksi yksi alan edelläkävijä, Heston Blumenthal, kypsensi tällä matalalämpötekniikalla kokonaisen sian kylpyammeessaan, kun halusi demota tekniikan mahdollisuuksia:-DAnuhttps://www.blogger.com/profile/02924303102903549678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-47004280130434282812010-04-18T11:05:36.485+03:002010-04-18T11:05:36.485+03:00Anu: Kommentissasi on kyllä syvempää totuutta - us...Anu: Kommentissasi on kyllä syvempää totuutta - uskon kyllä että mitä enemmän tietää ja oppii, sitä luovempi voi olla. Antaa uusia työkaluja arsenaaliin. :)<br /><br />Tuo kokkeli kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta uunin saaminen tasan 65 asteiseksi on vähän haaste: ehkä jossain vaiheessa liesivalmistajat alkavat toteuttaa jotain matalien lämpöjen hienosäätönappuloita hifimalleihinsa:)Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-63563334777240448882010-04-18T10:56:27.987+03:002010-04-18T10:56:27.987+03:00Minusta Nellen kommentti insinöörikokkauksesta oli...Minusta Nellen kommentti insinöörikokkauksesta oli osuva: insinööritieteetkin perustuvat konkreettiseen, tutkittuun tietoon eivätkä vuosituhantisiin "kun teet näin tulee hyvää" -kokemusperäiseen tietoon.<br /><br />Ruoanlaitossa kokemusperäisyys on ok, mutta laivanrakennuksessa se on ongelmallisempaa kuten vaikkapa ruotsalainen Wasa osoitti.<br /><br />En ole koskaan kokeillut molekyylikokkausta, mutta tekisi kyllä mieli. Vaikka molekyylikokkaus ei taatusti ole äijäruokaa :)Ari Makelahttps://www.blogger.com/profile/15543949136812645410noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-8828772871129407422010-04-18T10:34:48.409+03:002010-04-18T10:34:48.409+03:00Ei se mikään insinöörijuttu ole vaan tietoon pohja...Ei se mikään insinöörijuttu ole vaan tietoon pohjautuvaa luovaa kokkausta;-)<br />Lueskelen muuten juuri uusinta Herve Thisin kirjaa "Science in the oven". Siellä hän kertoo, miten Pierre Gagnaire (ranskalainen keittiömestari, jolla on ties kuinka monta M-tähteä mm PAriisissa, HOng KOngissa ja missä lie) tekee omeletin tähän tietoon perustuen. Se menee näin: CITY SCRAMBLED EGGS - Pistä keltuainen ja valkuainen kuppiin (ilmeisesti sekoitetaan, vaikkei sitä erikseen mainita), lisää vähän sokeria ja vaniljaa, pistä 65C uuniin, kunnes hyytynyt. Tarjoile hiukan hapokkaan ("slightly tart")aprikoosikastikkeen kanssa. En ole vielä ehtinyt itse kokeilla, mutta kuulostaa aika hyvältä.Anuhttps://www.blogger.com/profile/02924303102903549678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-1905342656499331952010-04-18T10:25:44.708+03:002010-04-18T10:25:44.708+03:00Ari: no tämä oli vähän tämmönen insinöörijuttu. :)...Ari: no tämä oli vähän tämmönen insinöörijuttu. :) Kiitos.Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-60458437674244381112010-04-17T18:24:42.501+03:002010-04-17T18:24:42.501+03:00Tyrmäävän hurmaavaa.Tyrmäävän hurmaavaa.Ari Makelahttps://www.blogger.com/profile/15543949136812645410noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-37540183504312744392010-04-09T11:05:06.728+03:002010-04-09T11:05:06.728+03:00Anu: osmoosia en tullutkaan ajatelleeksi... No, tä...Anu: osmoosia en tullutkaan ajatelleeksi... No, täytynee joskus kokeilla. ;)<br /><br />Anna: voi kokeilla hyvinkin :) Ei tuo ollut niin vaikeaa: ainoa haaste on se uunin säädin, oikeasti.Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-48507165904513806502010-04-09T09:15:15.418+03:002010-04-09T09:15:15.418+03:00Onpa mahtava kokeilu! Ei voi kuin ihailla:)!Onpa mahtava kokeilu! Ei voi kuin ihailla:)!Annahttps://www.blogger.com/profile/06991450318982251503noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-31230656726589741732010-04-08T19:49:20.375+03:002010-04-08T19:49:20.375+03:00En ole varma, miten keltuainen käyttäytyisi öljyss...En ole varma, miten keltuainen käyttäytyisi öljyssä. Pysyykö se ehjänä? Alkaako se kuivua (osmoosi)? Siirtyykö sinne makua? Ei kun kokeilemaan;-)Anuhttps://www.blogger.com/profile/02924303102903549678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-71445268002793036282010-04-08T19:09:18.757+03:002010-04-08T19:09:18.757+03:00Katriina: Tuo oli lopulta yllättävän helppoa, kun ...Katriina: Tuo oli lopulta yllättävän helppoa, kun vaan sai sen lämpötilan vakiinnutettua siihen haluttuun. Sitten vaan odotellaan :) Ihan hauskoja palloja ja marinoimalla niihin voisi varmaan uuttaa muitakin makuja. <br /><br />Pinea: no, muo mittarit ei tietysti paljon maksa, mutta viisaampi välttää "turhan" tavaran kerryttämistä. Todettakoon myös tässä yhteydessä, että minä en ole viisas. Tuo munakasrullavinkkisi menee varmasti kokeiluun jos näitä teen uudelleen. <br /><br />Yaelian: hauska idea, että munia voisi laittaa ruuan mukana. Pitää varmaan joskus kokeilla. Kiitos vinkistä! Mitä molekyylikeittiöön tulee, minä luulen että se on jäänyt fine dining - leittiöihin yhdeksi työkaluksi muiden joukossa. Ehkä ilmiönä se vakiintuu, mutta lopulta en usko keittiössä tehtävän tieteen pysähtyvän mihinkään. <br /><br />Anu: muistelinkin että niitä voisi muotoilla, mutten hennonnut! :) Ehkäpä teen näitä vielä toistekin ja sitten voisi kokeilla tuommoistakin. Kyllä ne niin elastisia olivat, että varmaan olisivat muotoutuneet. Minä jäin miettimään, että mitä jos tekisi maustetun öljyn (esim. vaniljalla ja sitruunan kuorella jne) ja laittaisi keltuaiset öljyyn raakana. sitten kauduttaisi öljykippoa - oletko kokeillut? Noin ne valkuaiset voisi käyttää jotenkin muuten. <br /><br />Veera: kiitos, kiitos (kumartelee teatraalisesti) <br /><br />Oikeasti, minähän vaan odotin.Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-9149213698545423962010-04-08T18:51:27.155+03:002010-04-08T18:51:27.155+03:00Vau! Mun kärsivällisyys olis tässä hommassa NIIN k...Vau! Mun kärsivällisyys olis tässä hommassa NIIN koetuksella.<br />Pienet aplodit joutuu antaa nyt, taptap.Veerahttps://www.blogger.com/profile/10025012358247527551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-87390158869567723892010-04-08T18:49:54.604+03:002010-04-08T18:49:54.604+03:00Onneksi olkoon Nelle! Luin otsikon jo aamulla, mut...Onneksi olkoon Nelle! Luin otsikon jo aamulla, mutta nyt vasta ehdin kunnolla perehtyä tarinaasi. Hieno idea edelleen marinoida keltuaiset. Wau! Eikö olekin hölmöä hommaa? Siksi niin hauskaa:-)<br />Jos onnistuit pitämään lämpötilan siellä max 68 asteessa, sinun pitäisi voida muotoilla keltuiaisia mielesi mukaisesti ilman että ne murenee. Pienessä pariisilaisessa ravintolassa (Chez Lena et Mimile) niistä oli tehty keksitikkujen päälle kapeita päällysteitä. Kerroin tästä kerran omassa blogissani.Anuhttps://www.blogger.com/profile/02924303102903549678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-56864009104365309302010-04-08T11:58:18.457+03:002010-04-08T11:58:18.457+03:00Tosi nättejähän nuo ovat,persikkaa muistuttavat tu...Tosi nättejähän nuo ovat,persikkaa muistuttavat tuossa kuvassa.mutta aika paljon pitää vaivaa tuon vuoksi nähdä,joden hattua nostelen.Molekyylikeittiö on kuulemma jo menossa pois muodista,luin jostain.<br />Munista sen verran,että täällä laittavat ihmiset kokonaiset kananmunat sapattipataan,cholentiin,jossa munat kiehuvat padan muiden ainesten seassa monta tuntia hiljaisella tulella,jolloin niistä tulee ruskeita,ja maku ja rakenne erinomaisen hyvä.Jaelhttps://www.blogger.com/profile/12807233749131057341noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-88291938569996461122010-04-08T10:23:38.228+03:002010-04-08T10:23:38.228+03:00On ne niin nättejä, että jos mulla ois tuommoinen ...On ne niin nättejä, että jos mulla ois tuommoinen mittari, niin kokeilisin! Ananaskirsikoiksi minäkin ensin luulin.<br /><br />Ylimääräisiä valkuaisia (niitä perinteiseen tapaan yli jääneitä) olen minäkin lisännyt munakkaaseen, ja joskus tehnyt pelkästä valkuaisesta munakasrullan. Se vaatii enenmmän rasvaa vain. Ja hieno purjosilppu (vaalea osa) sopii valkuaiseen ihanasti.<br /><br />Täällä muuten telkkarin Top Chef -kilpailijatkin saivat kerran molekyyligastronomisen haasteen, oli aika mielenkiintoista!pineahttps://www.blogger.com/profile/10318849526065560488noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-49468747262808133572010-04-08T09:30:09.571+03:002010-04-08T09:30:09.571+03:00Voi jessus, Nelle, sinä olet intohimoinen kokeilij...Voi jessus, Nelle, sinä olet intohimoinen kokeilija! Ei monelle tulisi mieleen viettää pääsiäistä tuolla tavalla, mutta juttusi on kieltämättä mielenkiintoinen ja kuvat ihania. Epäilemättä makukin oli kokeilemisen arvoinen:)Virpi P.https://www.blogger.com/profile/02907705540159423566noreply@blogger.com